Predstavitev socialnega podjetja Zavod korak naprej

 

 

Zavod korak naprej je socialno podjetje, ustanovljeno za trajno opravljanje dejavnosti socialnega podjetništva na področjih zagotavljanja in organiziranja mladinskega dela, varstva in promocije zdravja, zagotavljanja socialne vključenosti, spodbujanja zaposlovanja, posredovanja zaposlitve najbolj ranljivim skupinam na trgu dela, socialne trgovine, kulture in podpornih storitev za socialna podjetja.

Tako je nastala novembra leta 2012 ideja o trgovini z rabljeno otroško opremo, oblačili in obutvijo. »Ljudje so se odločali za rabljena oblačila in opremo zelo počasi. Kar pa nam je bil le še dodatni izziv, veliko smo delali na osveščanju, zakaj s tem ko kupujemo rabljeno, delamo dobro. Eden izmed glavnih plusov je dejstvo, da se z večkratnim pranjem tekstil spere agresivnih kemikalij. Živimo v zastrupljenem okolju, otroci imajo veliko alergij in slab imunski sistem. Če lahko omejiš vnos kemikalij, zakaj ne bi na ta način«, pravi Lea.

Imajo tudi trgovino z rabljenim pohištvom. Nekateri se naveličajo pohištva ali ga več ne potrebujejo, po drugi strani pa se mladi znajdejo pred težavami opremljanja stanovanja. Prvi izziv je mladim že sploh priti do stanovanja, nato pa ga je potrebno še napolniti.

Z rabljenimi oblačili se je po besedah Lee lepo prijelo. »Veliko strank imamo iz lokalnega okolja in cele Slovenije, pa tudi iz Avstrije, Hrvaške in Madžarske. Tujci razmišljajo drugače in rabljeno lažje sprejmejo, veliko več jim pomenijo. Pri nas je obleka še vedno povezana s socialnim statusom, če kupiš rabljeno, si manj vreden. Po svetu je drugače, če kupuješ rabljeno, si ekološko bolj osveščen.«

Podjetna ideja je nastala iz lastnih potreb in izkušenj

»Naše socialno podjetje je nastalo iz čiste kmečke logike, ko sva z možem dobila tri otroke. S prijateljicami smo si izmenjevale oblačila in opremo. To se mi je zdelo bolj praktično, pa tudi cenovno ugodno. Po izobrazbi sem kemik, zato sem začela razmišljati tudi o tem, da lahko naredimo nekaj dobrega za okolje v katerem živimo«, pravi ustanoviteljica Lea Cipot. In nadaljuje: »množično potrošništvo nas je pripeljalo do velikih količin odpadkov. Ponovna uporaba se mi je zdela s prihodom otrok nekaj najboljšega v mojem življenju. Če je to bilo dobro zame, bo tudi drugim«.  (Lea Cipot, ustanoviteljica socialnega podjetja Zavod Korak naprej)

 

Kontakt: Slovenska ulica 34, 9000 Murska Sobota

Email: zavod.koraknaprej.ms@gmail.com

Telefon: 040/800-694

Spletna stran: www.zavodkoraknaprejms.si

Facebook: Zavod Korak naprej Murska Sobota