MARIBOR - EVROPSKA PRESTOLNICA SOCIALNE EKONOMIJE V 2018

Enoletni mandat predsedovanja skupini 14 držav EU, ki so bile v preteklih letih na področju socialne ekonomije najbolj aktivne, je Slovenija prevzela od Španije. V lanskem letu je častni naziv evropske prestolnice socialne ekonomije pripadel Madridu. Slovenija je, zaradi izvora največjega števila socialnih podjetjih, izbrala Maribor.

Maribor – mesto socialnega podjetništva

Razlog, da je Slovenija za prestolnico socialne ekonomije izbrala prav Maribor, je torej v izkušnjah in dosežkih na področju socialnega podjetništva.

Te dosežke je natančneje predstavil član upravnega odbora združenja Socialna ekonomija Slovenije in vodja podružnice Podravje, Miro Mihec: »Že leta 2011 je bil v Mariboru ustanovljen Forum socialnega podjetništva Slovenije, ki se danes imenuje združenje Socialna ekonomija Slovenije. Že kmalu za tem je bil na pobudo, predvsem Foruma, sprejetZakon o socialnem podjetništvu, ki je v teh dneh ravno v sprejemanju na vladi z določenimi dopolnitvami. V Podravju je danes skupaj več kot polovica slovenskih registriranih podjetij. Vse to so razlogi, zakaj je Maribor prestolnica socialne ekonomije.«

 

DOGODKI V OKVIRU EPSE MARIBOR 2018 (program se bo sproti nadgrajeval na spletni strani DOGODKI V OKVIRU EPSE MARBOR 2018:

9.1. Maribor, evropska prestolnica socialne ekonomija.

25.1. Mednarodna delavnica s področja socialne ekonomije v Tkalki“EI FOR PHS” – Employee involvement in personal care and household services (samo v angleškem jeziku)

27.1. Eko sejem, organizira Pupillam so.p. na Gorkega 34, Maribor

2.-3.2. COOPilot: Usposabljanje s področja zadružništva in podjetništva (Slovenske Konjice). Več tukaj.

14.2. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri. Ob 17.30 predavanje in delavnica z Antonom Komatom in Kerpani v sodelovanju z gibanjem Ko dvignem sebe, dvignem Maribor.

24.2. Eko sejem, organizira Pupillam so.p. na Gorkega 34, Maribor

6.3. Maribor: Skupaj oblikujemo prihodnost Evrope – Forum socialne ekonomije EU regij

7.3. Maribor: Spodbujanje socialne ekonomije v Jugo-vzhodni Evropi

14.3. Skupščina združenja Socialna ekonomija Slovenije, Ljubljana

31.3. Eko sejem, organizira Pupillam so.p. na Gorkega 34, Maribor

4.-7.4. Kotiček socialne ekonomije (stojnice) in okrogla miza na sejmu Green v Gornji Radgoni

11.4. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

28.4. Eko sejem, organizira Pupillam so.p. na Gorkega 34, Maribor

9.5. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

26.5. Eko sejem, organizira Pupillam so.p. na Gorkega 34, Maribor

6.6. Prireditev ob svetovnem dnevu okolja, Planet tuš ali Qlandia Maribor (stojnica, program na odru). Promocija blagovne znamke Kupujem odgovorno.

13.6. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

15.-17.6. Stojnica in nagovor na odru 16.6. na 4. festival Ko dvignem sebe, dvignem Maribor (Maribox na Lentu, Maribor)

21.6. Mednarodni dogodek v Mariboru: Circluar economy

30.6. Evropski dan socialnega podjetništva (po Sloveniji)

4.7. Mednarodni dan zadružništva (Tkalka Maribor)

11.7. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

8.8. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

12.9. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri. Tema: Podjetja socialne ekonomije čistijo Maribor v okviru akcije Očistimo Slovenijo, očistimo Svet.

15.9. Podjetja socialne ekonomije čistijo Maribor v okviru akcije Očistimo Slovenijo, očistimo Svet. Baza: Gorkega 34.

26.9. Creative Spirits of social economy enterprises skupaj z Mestno občino Maribor (Andreja Budar).

10.10. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

14.11. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.

12.12. Srečanje akterjev socialne ekonomije v Mariboru, evropski prestolnici socialne ekonomije, Podravju in Sloveniji (Gorkega 34, Maribor) ob 15. uri.